Afgelopen jaar mocht ik de mediation voeren voor een stel op leeftijd. Een stel met best een behoorlijk vermogen en een stel wat getrouwd was onder huwelijkse voorwaarden.

Mijn voelhoorns staan recht overeind bij het horen over de huwelijkse voorwaarden en lang samen zijn! Waarom eigenlijk?

In bijna alle huwelijkse voorwaarden staat een jaarlijks verreken beding opgenomen. Een jaarlijks verreken beding is niks anders, dan samen jaarlijks bepalen wat van wie is en dit samen vastleggen.

In de praktijk, blijkt dit vastleggen echter een behoorlijke opgave. In deze casus is het niet anders en van vastleggen is het nooit gekomen

Huwelijkse voorwaarden.... verreken beding keurig bijgehouden.... Nee? Dan spreken wij over gemeenschap van goederen

JeroenThemeNectar

Samen delen! De rechtbank zal dit voorstellen en het bovengenoemde stel zal zich hierin moeten vinden.

Huwelijkse voorwaarden worden met een doel bedacht. Dit voorbeeld zou zonder gedegen mediation zeker uitlopen op een vechtscheiding.

Aan tafel schrok het stel enorm.

Een financieel voorbeeld

Jan 50 en Evelien 53 zijn na een eerder huwelijk bij elkaar gekomen en inmiddels alweer 5 jaar gehuwd onder huwelijkse voorwaarden.

Jan heeft een prachtig bedrijf met een waarde van € 150.000,- en een spaarrekening van € 50.000,- en deze waardes komen hem toe volgens de huwelijkse voorwaarden

Evelien heeft een prachtige beleggingsportefeuille van € 15.000,- , een oldtimer Porsche 911 met een waarde van € 50.000,- en een boot met een waarde € 10.000,-. Deze goederen en geld komen haar toe volgens de huwelijkse voorwaarden.

Samen hebben ze een auto € 25.000 gekocht en een woning gekocht met een waarde van € 220.000 en een hypotheek van € 200.000,-.

Indien Jan en Evelien keurig de verrekening jaarlijks laten plaatsvinden zullen ze alleen voor de auto en de woning een oplossing hoeven te vinden.

Indien Jan en Evelien de jaarlijks verrekening zijn ”vergeten” dan moeten ze alles opnieuw verdelen. Het verdelen zal in goed overleg nog altijd op de oorspronkelijke wijze kunnen plaatsvinden, echter als ze er samen niet uitkomen zal de rechter hun casus afwikkelen als gemeenschap van goederen. Samen delen!

Kortom een vechtscheiding is aanstaande als hier geen mediation zal plaatsvinden.

Leave a Reply

info@beschaafdverder.nl
010 – 31 67 147
Aploniastraat 88
3084 CC Rotterdam